انواع کامپوزیت دندان

انواع کامپوزیت دندان

انواع کامپوزیت دندان که با توجه به کاربردهای مختلفی که کامپوزیت دارد شما می توانید از انواع آن استفاده کنید.
انواع کامپوزیت دندان از نظر اندازه ، کاربرد و طول عمر به 3 دسته ماکروفیل، میکروفیل و نانو تقسیم می شود که هر نوع از این کامپوزیت ها دارای ویژگی ها و مزایا و معایب خاص خودشان هستند که در ادامه آنها را مطرح خواهیم کرد.
تفاوت انواع مواد کامپوزیت دندان در تعداد و اندازه ذراتشان است که آنها را برای کاربردهای مختلف مناسب می‌کند این مواد به چند دسته تقسیم می شوند.


کامپوزیت ماکروفیل :
این نوع کامپوزیت ها در مقایسه با انواع دیگر 10 تا 15 میکرومتر بزرگتر هستند.
البته امروزه استفاده از این نوع کامپوزیت چندان رایج نیست اما ماکروفیل ها مقاومت و دوام بالایی دارد در مقابل پولیش کاری آنها قدری سخت است.
اولین مواد کامپوزیتی استفاده شده در دندانپزشکی ، کامپوزیتهای ماکروفیل هستند. ذرات این ماده درشت و اندازه آنها میان 10 تا 50 میکرومتر است. باوجود دوام، استحکام و مقاومت بالایی که براثر اجتماع این ذرات درشت ایجاد می شود، معایبی نیز در کامپوزیت ماکروفیل وجود دارد. این ماده به دلیل ذرات درشتی که دارد ، زودتر از انواع دیگر تغییر رنگ می دهد. امروزه موارد استفاده از این نوع کامپوزیت بسیار کم دیده می شود.


کامپوزیت میکروفیل :
ذرات کامپوزیت میکروفیل از 100 نانومتر کوچکتر هستند ، به همین علت به آنها کامپوزیت های ریزدانه نیز گفته می شود.
اصلی ترین ویژگی این نوع کامپوزیت ها دوام و پولیش کاری کمتر است.
کامپوزیت میکروفیل یا ریزدانه بعد از کامپوزیت ماکروفیل عرضه شده است که از اجتماع ذرات ریزتر از 100 نانومتری با ترکیب مواد پلیمری و رزین های پرکننده به وجود می آید. کامپوزیت میکروفیل به نسبت ماکروفیل، پولیش و پرداخت دندان را راحت تر کرده ‌است. البته استحکام و مقاومت کامپوزیت ماکروفیل را ندارد و برای دندانهای عقبی که گاهی فشار زیادی را متحمل می شوند مناسب نیست. بنابراین، بیشتر برای دندان‌های جلو استفاده می شود. از مزایای این ماده میتوان به دوام بیشتر رنگ سفید آن اشاره کرد.


نانو کامپوزیت :
اندازه این نوع کامپوزیت ها تقریبا 20 نانومتر است.
از این نوع کامپوزیت ها بیشتر برای ترمیم دندان های عقبی استفاده می شود.


کامپوزیت های هیبرید :
کامپوزیتهای هیبرید از ذراتی با اندازه ای مابین کامپوزیت های ماکروفیل و میکروفیل ساخته شده اند. به این ترتیب، مقاومت و دوام کامپوزیت هیبرید از میکروفیل بیشتر است. یکی از معایب این ماده، تغییر رنگ زودتر نسبت به کامپوزیت میکروفیل است.


کامپوزیت های میکرو هیبرید :
به منظور سهولت بخشیدن به پولیش و روند زیباسازی کامپوزیت هیبریدی ، کامپوزیت های میکرو هیبریدی پا به عرصه گذاشتند که از ذراتی کوچک تر از 100 نانومتر تا 1 میکرومتر تشکیل می شوند. مواد این کامپوزیت توانسته اند استقامت و دوام رنگ را بهتر از قبل میسر کنند.


کامپوزیت های نانو هیبرید :
آخرین نسل عرضه شده از کامپوزیت ها ، نانو هیبرید نام دارد که قطر ذرات تشکیل دهنده آن 20 نانومتر است. این ماده توانسته است تمام اهداف دندان پزشکی و زیباسازی دندان را میسر کند. بیشترین میزان استحکام، دوام و مقاومت در مقابل فشار را در کامپوزیت نانو هیبرید مشاهده می کنیم. این ماده امکان پر کردن لایه لایه دندان را برای دندان پزشک میسر می کند و به این ترتیب، میزان مقاومت و ماندگاری کامپوزیت را افزایش می دهد.


کامپوزیت مخصوص ونیر :
کامپوزیت ونیر اکثراً برای دندان های جلویی که در هنگام خندیدن مشخص می شوند استفاده می شود. این ماده بسیار بادوام است و استحکام خوبی دارد. از آن به منظور پر کردن دندان ها، برای دندان هایی که فاصله یا ترک داشته باشند و یا ترمیم دندان های شکسته، لب پرشده یا ساییده شده استفاده می شود.

انواع کامپوزیت دندان

انواع کامپوزیت دندان
کامپوزیت ها انواع مختلفی دارند در اینجا به انواع آن ها اشاره میکنیم :
کامپوزیت درشت دانه :
این نوع کامپوزیت را با نامی تحت عنوان ماکروفیل می خوانند که البته امروزه تقریبا کاربردی ندارد چرا که کار با آن ها به نسبت سخت تر است این نوع از کامپوزیت نسبت به دیگر انواع ، دوام و مقاومت بیشتری دارد چرا که ذرات آن نسبت به بقیه درشت تر بوده و البته زیبایی آن کمتر و صیقل دهی سخت تری دارد.
میکروفیل ها :
این نوع از کامپوزیت دندان ریز دانه است این نوع از کامپوزیت نسبت به ماکروفیل ها مزایا و البته معایبی دارد.
هر چند این مدل خاصیت صیقل پذیری بهتری دارد اما به نسبت دارای مقاومت بسیار کمتری بود این نوع از کامپوزیت دندان امروزه در بازار وجود دارد.
انواع هیبرید ، میکروهیبرید و نانوهیبرید :
میتوان گفت این نوع نمونه ی اصلاح شده از دو نوع قبل هستند و معایب آن ها را ندارند این کامپوزیت ها هم خاصیت صیقل پذیری مناسب و هم مقاومت مناسبی دارند.
نانوکامپوزیت :
نانوکامپوزیت ها از نمونه های جدید کامپوزیت محسوب میشوند که دارای مقاومتی بسیار بالا میباشند همچنین خاصیت پالیش پذیری بالایی داشته و در برابر ساییدگی مقاوم ترند.

کامپوزیت دندان

کامپوزیت دندان
انواع کامپوزیت دندان و مزیت های آن
۱. کامپوزیت های قدامی
کامپوزیت های قدامی با نام کامپوزیتهای زیبایی نیز شناخته میشوند. از این کامپوزیتها به منظور ترمیم دندانها و دستیابی به نتیجه ایی کاملا طبیعی و مشابه با دندان های اصلی استفاده میکنند. اصلیترین مزیت کامپوزیتهای زیبایی امکان صیقل دادن و طول عمر بسیار بالای درخشانی و براقیت آنها است. از این رو کامپوزیتهای قدامی بهترین گزینه برای ترمیم زیبایی دندانها است. با استفاده از این کامپوزیتها بدون تراشیدن دندان امکان تغییر رنگ، شکل و سایز قطعه دندانپزشکی وجود دارد. تناژها و میزان شفافیت مختلف که بر اساس سازگاری با رنگ دندانتان انتخاب نمایید عبارتند از: A1، A2، A3، A3.5، A4، B1، B2، B3، C2، C3، C4، D3، IB1، OA2، OA3.5
۲. کامپوزیت های خلفی
از کامپوزیت خلفی برای ترمیم دندان‌های خلفی استفاده میشود. این کامپوزیتها از استحکام و مقاومت بسیار بالا در برابر فشار جویدن غذا و سایش برخوردارند. دوام و طول عمر این کامپوزیتها بسیار زیاد است.
۳. کامپوزیت های سیال
دلیل معروفیت کامپوزیت دندان سیال سازگاری و انطباق عالی آن است. مزیت سیالیت کار را برای دندانپزشک آسان مینماید. از کامپوزیتهای مایع در پر کردن حفره های کوچک دندانی با عمق و سطح کم، به عنوان سیلنت جهت جلوگیری از پوسیدگی و ترمیم کننده طوق دندانها استفاده میشود.
۴. کامپوزیت های یونیورسال
کامپوزیت های یونیورسال در ترمیم و زیبایی دندان های قدامی و خلفی کاربرد دارند. این کامپوزیتها برای سازگاری با سایه مینای دندان، دارای تنوع گسترده ای از سایه ها هستند. کامپوزیت یونیورسال به ۳ شکل سرنگ، کپسول یا مایع در دسترس است.
۵. کامپوزیت های خود ترمیم شونده
از آنجا که در فرایند تولید کامپوزیت های پلیمریزاسیون دار استفاده از نور الزامی نیست، از این کامپوزیت ها جهت ساخت کور (core) استفاده می شود. برای پر کردن حفره های بزرگ دندانی به ویژه دندان های خلفی که فشار بیشتری را تحمل می کنند از این کامپوزیت ها استفاده می شود.
۶. کامپوزیت های بالک فیل
برای ترمیم لایه و کم شدن میزان انقباض ضروری است که کامپوزیت های قدیمی به آرامی جایگذاری شوند. کامپوزیت های بالک فیل فقط برای قرارگیری در یک لایه طراحی شده اند. مزیت اصلی کامپوزیت های بالک فیل عمق درمان، کم شدن حجم فیلترها، یکپارچه سازی، ذخیره کردن وقت و هزینه کمتر است.
۷. کامپوزیت های ارتودنسی
از کامپوزیت های ارتودنسی در درمان های مربوط به ارتودنسی دندان استفاده می کنند. در مجموع کامپوزیت‌ ارتودنسی لایت کیور می باشند.

انواع لمینت دندان و مزیت های آن لمینت سرامیکی – تفاوت لمینت و کامپوزیت دندان
۱. لمینت سرامیکی
همانطور که از اسم این لمینت دندان پیداست جنس آن از سرامیک است. لمینت سرامیکی با نام پرسلن ونیر نیز شناخته میشود. در واقع این لمینت در آزمایشگاه از لایه نازک سرامیکی تولید شده است و سپس روی دندان تراشیده شده قرار داده می شود.
۲. لمینت کامپوزیتی
این نوع لمینت از جنس پلیمر است و رنگی مشابه با رنگ دندان دارد. برای تولید آنها نیاز نیست به لابراتوار فرستاده شوند و در مطب دندانپزشک ساخته می شوند. سپس بسته به نوع مشکل دندان از جمله فاصله های بین دندانی، بدفرمی در یک یا دو جلسه از طریق اشعه روی دندان قرار داده می شوند. برای انجام این روش به قالب گیری و حتی در برخی موارد به تراشیدن دندان نیازی نیست.
تا اینجا متوجه فرق لمینت سرامیکی و ونیر کامپوزیت شدیم. لمینت سرامیکی روشی غیر مستقیم است در حالی که ونیر کامپوزیت روشی مستقیم می باشد.
۳. لمینت دندان بدون تراش
از آنجا که لمینت های تراش نخورده بسیار نازک هستند در این روش به تراشیدن مینای دندان نیازی نیست. با وجود اینکه این روشی غیر تهاجمی است اما برای ساخت باید به لابراتوار ارسال شوند. در نتیجه این روش تقریبا ۴ هفته زمان می برد.
در واقع انواع مختلف لمینت و کامپوزیت نشان دهنده تفاوت لمینت و کامپوزیت دندان می باشند.
ارائه مشاوره در مورد کامپوزیت دندان در کلینیک سرو اسمایل دنتال رایگان می باشد در صورت سوال و ابهام با ما تماس بگیرید.

این مطلب در تاریخ توسط نوشته شده است.
نوشته شده در کامپوزیت دندان ونیر

نظرات

Your email address will not be published. Required fields are marked *