دندان سه هزار سال زیر خاک سالم میمونه
دندون بیصاحاب سه هزار سال زیر خاک سالم میمونه ولی تو دهن من هر دو سال یکیش میپوسه
تعجب خواهید کرد اگر بدانید که مرگ بر تمام اندامها و ارگانهای بدن به جز دندانها تأثیر میگذارد حتی استخوانها نیز در نهایت تجزیه میشوند اما هیچ مدرکی مبنی بر این که دندانها نیز حتما دچار تجزیه میشوند وجود ندارد.
آیا دندانها پس از مرگ تجزیه میشوند ؟
دندانها ممکن است هرگز تجزیه نشوند آنها به اندازه استخوانهای بدن قوی هستند به طوری که قویترین ساختار بدن به شمار می آیند.
به طور معمول تجزیه زیستی یک ماده به عوامل محیطی بستگی دارد اما اجزایی مانند دندانها و استخوانها به اندازه ای قوی هستند که در برابر پوسیدگی و تجزیه مقاومت میکنند.
دندانها پس از مرگ حتی مدتها پس از تجزیه بدن انسان تجزیه نمیشوند و ممکن است برای چندین دهه ، قرن ها یا حتی هزاره ها باقی بمانند.
این به دلیل نوع ساختار دندانها است.
مینا ، لایه بیرونی بافت اطراف دندان ، اولین لایه ای است که پس از مرگ تجزیه می شود.
با این حال اجزای دیگر مانند عاج ، سمنتوم و پالپ می توانند برای سالهای بسیار زیادی دست نخورده باقی بمانند.
دلیل این امر این است که این بافتها حاوی کلاژن ، ماده ای قوی که ممکن است توسط هیچ ارگانیسمی تجزیه نشود هستند.
راز پوسیده نشدن دندان های انسان پس از مرگ چیست ؟!
دکتر استل لازر ، باستان شناس پزشکی قانونی از دانشگاه سیدنی که با بقایای انسان از مکان هایی مانند پمپئی و قبرس کار کرده است می گوید : پوسیدگی دندان ممکن است یک بیماری جدید به نظر برسد اما اینطور نیست.
میزان پوسیدگی دندانی که در مردم باستان دیده میشد به رژیم غذایی و بهداشت دهان و دندان آنها بستگی داشت درست مانند امروز.
یک ویژگی مشترک در کاوش های باستان شناسی ، مشاهده بقایای دندان است اگرچه گاهی ممکن است تعدادی دندان از دست رفته باشند اما گفته می شود این اتفاق ممکن است قبل از مرگ رخ داده و یا در فرایند نبش قبر از بین رفته باشند.
با توجه به اینکه در اغلب اسکلت های باستانی دندان هایی یافت میشوند میتوان گفت که پس از مرگ ، دندانها به بادوامترین قسمت بدن تبدیل میشوند.
باکتری هایی که با مصرف بیش از حد قند یا غذاهای شیرین و دمکن برنج به دندانها حمله میکنند و باعث پوسیدگی آنها میشوند زمانی که بدن میمیرد نمیتوانند زنده بمانند و به این ترتیب روند پوسیدگی دندان متوقف میشود.
ایشان میگوید : دندانها در طول زندگی فرد به راحتی پوسیده میشوند اما زمانی که مرگ اتفاق می افتد روند پوسیدگی متوقف میشود.
محل دفن نیز می تواند در این امر نقشی داشته باشد.
اسکلتهایی که در شرایط بسیار خشک یا خیلی مرطوب نگهداری میشوند، به خوبی سالم میمانند.
چگونه از پوسیده شدن دندانها در طول زندگی پیشگیری کنیم؟!
پس از دانستن دلیل پوسیده نشدن دندان ها پس از مرگ میتوانیم به این نتیجه برسیم که با از بین بردن شرایط مناسب برای رشد باکتریهایی که عامل پوسیدگی هستند میتوانیم از این عارضه پیشگیری کنیم.
اصلی ترین راه رعایت بهداشت دهان و دندان است.
اما یک اقدام مهم و موثر دیگر ، جرم گیری دندان در زمانهای لازم و مناسب است پس اگر تا به حال به فکر این درمان نبوده اید، فورا برای انجام آن اقدام کنید!
تجزیه نشدن دندانها پس از مرگ چه مزایایی دارد؟
این اتفاق شواهدی را به جا میگذارد که بررسی آنها در اکتشافات باستان شناسان و استفاده از این شواهد و کسب اطلاعات در زمینه های مختلف نقش دارد :
تجزیه نشدن دندان ها شواهدی از دندانپزشکی در دوران باستان را به جا گذاشته است.
مثلا این شواهد و متون مصر باستان به بیماریهای لثه و روشهای دندانپزشکی مانند کشیدن دندان و ثابت کردن دندانها و فکها با سیم اشاره دارد.
همچنین نشان میدهند اتروسکها از پروتزهای دندانی مانند تاج طلا و دندان مصنوعی استفاده میکردند.
امروزه دندانها نقش مهمی در علم پزشکی قانونی دارند.
به دلیل دوام آنها حتی در گرمای زیاد ، اغلب برای شناسایی افراد در زمانی که به هیچ شکل دیگری نتوان شناسایی آنها را انجام داد استفاده میشوند.