درد دندان + علت و درمان + انواع
درد دندان چیست ؟ درد در داخل و اطراف دندان مشکلی شایع، به ویژه در میان افرادی است که بهداشت دهان و دندان را رعایت نمی کنند ، تجمع بیوفیلم یا پلاک دندان در حاشیه یا روی دندان باعث پوسیدگی و درد دندان یا به انگلیسی toothache می شود. بنابراین نیاز است که این پلاک ها روزانه از روی دندان برداشته شوند تا از پوسیدگی و درد دندان جلوگیری شود.
علل دندان درد :
پوسیدگی دندان
شکستگی دندان
ترک دندان : ترک دندان گاهی نامشخص و تشخیص دادن آن دشوار است.
تحریک شدن عصب پس از درمان های دندانپزشکی : درمان هر چقدر هم که خوب انجام شده باشد و مواد به کار برده شده برای پر کردن دندان هر چقدر هم که مرغوب باشد، ممکن است پس از پر شدن دندان دچار دندان درد شوید. البته این نوع دندان درد پس از چند روز برطرف میشود.
دندان قروچه شبانه و فشار دادن و ساییدن دندانها در طول روز
سوراخ شدن پرکردگی دندان یا پوسیدگی زیر پرکردگی
از بین رفتن لایه محافظ عاج دندان در اثر تحلیل لثه
مسواک زدن به روش نامناسب نیز باعث حساسیت دندان نسبت به گرما، سرما و خوراکیهای اسیدی و ترش میشود.
آبسه لثه در اثر بیماری های لثه
زخم بودن لثه ها (ژنژنویت زخمی حاد)
زخم بافت نرم گونه ، زبان و لب ها
التهاب لثه در اطراف دندان در حال درآمدن (پری کرونیت) به ویژه در مورد دندان عقل
التهاب سینوس ها (سینوزیت) غالباً در هوای سرد بروز می یابد و با درد دندان فک بالا اشتباه گرفته می شود.
شایان ذکر است که عصب های مربوط به دندان گاهی پیام اشتباه به مغز می فرستند. بنابراین اگرچه یک دندان معین درد می گیرد، اما ممکن است مشکل مربوط به دندان دیگری باشد که گاهی حتی در فک مقابل قرار دارد.
علائم :
درد دندان و دهان در اصل علامت دندان درد است، اما نوع درد یکسان نیست و به صورت های زیر بروز می یابد:
درد مداوم، ضربان دار یا تیرکشنده
دندان دردی که فقط هنگام وارد شدن فشار بروز می یابد.
متورم و دردناک شدن لثه ها
بدمزه بودن دهان که نتیجه عفونت دندان است.
تب یا سردرد
درمان دندان درد :
پوسیدگی دندان با توجه به شدت آن درمان می شود. در هر حال دندان نمی تواند بخش پوسیده را ترمیم و بازسازی کند. دندانپزشک درمان مناسب را برای انواع دندان درد به منظور حفظ دندان و پیشگیری از بروز عوارض پیشنهاد میدهد.
پر کردن دندان
درمان استاندارد و معمول پوسیدگی دندان پر کردن دندان است. دندانپزشک بخش پوسیده دندان را برمیدارد و حفره ایجاد شده را با مواد سختی به نام آمالگام (مخلوطی از چند فلز)، طلا، سرامیک یا رزین کامپوزیتی پر میکند. اگر پوسیدگی وسیع باشد و پس از برداشتن بخش پوسیده ساختار دندان ضعیف شود، دندان روکش میشود.
عصب کشی
فضای داخل دندان که پالپ (مغز)، رگهای خونی و عصبها را در خود جای میدهد، کانال ریشه نامیده میشود. اگر عفونت باعث آبسه یا مردن عصبها بشود، عصبکشی دندان ضرورت مییابد. ابتدا دندانپزشک حفرهای را با دریل در تاج دندان ایجاد میکند، پالپ عفونی را خارج و کانال را تمیز و ضدعفونی میکند. در مرحله بعد کانال پر میشود و حفره ایجاد شده مهر و موم میشود.
جرم گیری
اگر پوسیدگی تازه شروع شده باشد، گاهی با جرمگیری و پس از آن فلورایدتراپی میتوان روند پوسیدگی را متوقف کرد. دندانپزشک سطوح دندانها را در درمان جرمگیری تمیز و صاف میکند تا باکتریها نتوانند به دندان بچسبند و رعایت بهداشت دندانها سادهتر شود.
کشیدن دندان عقل
اگر دندان عقل نهفته علت دندان درد باشد، میتوان دندان را کشید. دندانپزشک ابتدا دندان و اطراف آن را با تزریق آمپول بیحس میکند، سپس برشی را در لثه ایجاد میکند تا به دندان دسترسی پیدا کند و آن را بکشد. دندانپزشک شکاف ایجاد شده را در نهایت بخیه میزند. زخم ظرف 10 روز التیام مییابد.
کشیدن دندان
اگر پوسیدگی آنقدر شدید باشد که نتوان دندان را حفظ کرد، برای جلوگیری و درمان دندان درد شدید چارهای جز کشیدن دندان باقی نمیماند. دندان کشیده شده با ترمیمهایی مانند بریج، ایمپلنت یا دندان مصنوعی جایگزین میشود.
بریج یا پل دندانی از سه یا تعداد بیشتری دندان مصنوعی متصل به هم تشکیل میشود که با سیمان ثابت میشود. برای کاشت دندان یک پین تیتانیومی در استخوان نگهدارنده دندان قرار داده میشود که چون به استخوان جوش میخورد، پایداری بالایی دارد. پس از محکم شدن ایمپلنت یک دندان مصنوعی به آن متصل میشود. از ایملپنت میتوان برای جایگزینی چند دندان نیز استفاده کرد. دندان مصنوعی را میتوان به صورت کامل یا تکهای تهیه کرد. دندان مصنوعی معمولاً با گیره یا ثابت کنندههای شیمیایی مختلف به دندانهای مجاور ثابت میشود. از ایمپلنت نیز میتوان برای ثابت نگه داشتن دندان مصنوعی استفاده کرد. دندان مصنوعی در دو نوع ثابت و متحرک وجود دارد.