علائم درد دندان و درمان دندان درد
بعضا بسیاری از افراد تنها بیان می کنند دندان درد شدید دارم و محل و نوع دقیق درد برای آنها مبهم است ، چرا که درد خاصیت پخش شدن دارد و به اطراف یا گوش و گلو نیز سرایت کرده و موجب حساسیت و ناراحتی در این نواحی میگردد.
اما با مشخص کردن نوع درد و محل آن تشخیص علت درد دندان به مراتب راحت تر خواهد شد.
- حساسیت دندان به سرما و گرما پس از پر کردن دندان
این درد گاها پس از پر شدگی های عمیق پیش می آید که نزدیک به عصب می باشند و چنانچه پر شدگی جدید باشد ممکن است این حساسیت تا 2 الی4 ماه ادامه داشته باشد ، البته باید میزان این حساسیت روبه کاهش باشد.
بهتر است طی این مدت از غذا ها و نوشیدنی های خیلی داغ و یا خیلی سرد استفاده نشود و در صورت امکان و قابل تحمل بودن درد ، با این درد مدارا کنید و در صورت بیشتر شدن و تداوم این حساسیت و درد دندان باید به دندان پزشک مراجعه کنید.
تا پرشدگی و میزان آن و بررسی و در صورت نیاز اصلاح شود و اگر پر شدگی مربوط به قبل است و بر روی دندان عصب کشی شده قرار گرفته است احتمال دارد دندان شما دچار پوسیدگی مجدد شده به درمان ریشه مجدد (ری اندو) نیاز داشته باشد.
- درد کوتاه و لحظه ای هنگام خوردن و آشامیدن مواد سرد و گرم
این نوع از درد دندان ناشی از عوامل مختلفی است ممکن است علت این درد ایجاد پوسیدگی کوچکی در دندان شما باشد که باید سریعا و قبل از پیشرفت میزان پوسیدگی به دندان پزشک مراجعه نمایید و جهت برداشتن پوسیدگی و پر کردن دندان اقدام نمایید.
و چنانچه دندان شما قبلا درمان شده است ، ممکن است پر کردگی قبلی دچار مشکل شده و نیاز به ترمیم مجدد داشته باشد و اگر میزان پوسیدگی پیشرفت کرده و به اصطلاح دندان به عصب رسیده باشد نیاز حتمی به درمان ریشه دندان وجود دارد.
یکی دیگر از عوامل ایجاد این درد ، تحلیل لثه اطراف دندان می باشد که حتما برای بررسی علت و درمان باید به دندان پزشک مراجعه نمایید و در صورت نیاز و با تشخیص ایشان چنانچه تحلیل لثه شما ناشی از جرم دندان ها باشد جرم گیری و اگر میزان تحلیل لثه بیشتر باشد جراحی لثه انجام شود.
- درد به مدت 10 تا 20 ثانیه پس از مصرف مواد غذایی سرد و شیرین
ممکن است علت این درد ناشی از پوسیدگی دندان شما باشد که بهتر است قبل از پیشروی میزان پوسیدگی و به عصب رسیدن دندان به دندان پزشک مراجعه نمایید و جهت ترمیم و پرکردن دندان اقدام نمایید.
- درد تیز و تیر کشنده دندان هنگام جویدن
علت این درد ممکن است ناشی از پوسیدگی ، شکستگی یا ترک در دندان باشد و چنانچه دندان شما قبلا تحت درمان قرار گرفته باشد ، ممکن است درد دندان شما ناشی از پوسیدگی مجدد دندان یا لق شدن پرشدگی قبلی باشد که باید سریعا و قبل از پیشروی میزان پوسیدگی و یا آسیب بیشتر به دندان ، جهت ترمیم ، درمان ریشه یا درمان ریشه مجدد اقدام نمایید که این بستگی به میزان آسیب وارده بر دندان و پیشروی عفونت دارد.
- درد پس از مصرف مواد غذایی
اغلب این درد ناشی از افزایش میزان پوسیدگی دندان شما میباشد و ممکن است عفونت به پالپ و یا ریشه دندان رسیده باشد و اصطلاحا بیان می کنند دندان به عصب رسیده است. این نوع از درد معمولا در هنگام شب میزان افزایش مییابد و این درد دندان در شب باعث بیخوابی و ناراحتی در شب میگردد، در این صورت باید سریعا جهت درمان به دندان پزشک مراجعه کنید، چنانچه پوسیدگی سطحی باشد، پوسیدگی دندان برداشته شده و ترمیم دندان انجام میگردد و اگر دندانتان به عصب رسیده باشد جهت درمان ریشه (عصب کشی) اقدام نمایید.
- درد ضربانی پس از مصرف مواد غذایی داغ
این نوع از درد که معمولا در هنگام شب افزایش می یابد ممکن است به علت پوسیدگی دندان شما باشد و حتی امکان دارد پوسیدگی به پالپ دندان رسیده باشد ، در این صورت باید سریعا جهت درمان به دندان پزشک مراجعه کنید ، چنانچه پوسیدگی سطحی باشد ، پوسیدگی دندان برداشته شده و ترمیم دندان انجام می گردد و اگر دندانتان به عصب رسیده باشد ، جهت درمان ریشه (عصب کشی) اقدام نمایید.
- درد مداوم و طولانی دندان
این درد معمولا مربوط به عفونت دندان است و در ابتدا باید علت عفونت دندان شما مشخص شود چنانچه عفونت دندان شما ناشی از پوسیدگی دندان باشد جهت ترمیم و اگر پوسیدگی شدید تر باشد باید جهت درمان ریشه اقدام نمایید و اگرعلت عفونت دندان مربوط به لثه باشد ، باتوجه به نظر متخصص پریو (لثه) و شرایط لثه باید جهت درمان لثه و جراحی لثه اقدام نمایید.
- درد ثابت و شدید همراه با فشار و تورم لثه
علت این درد آبسه ی دندان و عفونت بافت اطراف استخوان فک میباشد و ابتدا باید تحت نظر دندان پزشک با مصرف آنتی بیوتیک عفونت و التهاب دندان را کاهش داده و سپس درمان مربوطه اعم از درمان ریشه ، درمان لثه و در صورت پیشروی عفونت و عدم توانایی در نگه داری دندان ، کشیدن و جراحی دندان و سپس ایمپلنت را شروع کنید.
- درد گنگ و احساس فشار در دندان های فوقانی فک بالا
بیشتر این درد ها به علت از سردرد ناشی از سینوزیت است و چنانچه دندان پزشک شما تشخیص دادند درد شما ناشی از سینوزیت میباشد باید جهت درمان به پزشک مربوطه مراجعه نمایید.
- درد های ناحیه مفصل و عضلات فک که صبح ها احساس می شود.
تجربه این درد مخصوصا هنگام صبح به علت دندان قروچه شبانه است که ناآگاهانه صورت میگیرد و جهت درمان ابتدا باید علت دندان قروچه مشخص شود . اما به طور کلی جهت درمان دندان قروچه باید استرس ، اضطراب و فشار های روحی روانی را کاهش داده و با تجویز دندان پزشک از محافظ شبانه (نایت گارد) استفاده کنید، که این محافظ هنگام خواب استفاده میشود.
- احساس درد مداوم و بازه ای در فک ، گلو و گوش
ممکن است احساس این نوع درد همراه با سوزش گلو و درد در سایر نقاط و اعلائمی اعم از :
درد ، التهاب و عفونت درخود دندان عقل ، دندان های مجاور یا فک
مشکل در بلع یا باز کردن دهان
درد گلو ، گوش، سر و قسمت چپ یا راست صورت و گردن
احساس این نوع درد اغلب مربوط به دندان عقل باشد که با ویزیت و یا عکس گرافی و تحت نظر دندان پزشک مشخص میگردد چرا که ممکن است دندان عقل به صورت نهفته یا نیمه نهفته بوده و علائم ظاهری نداشته باشد و تنها درد و تورم لثه احساس گردد. از این رو بهتر است برای جلوگیری از آسیب ها و عوارض احتمالی اقدام به کشیدن و یا جراحی دندان عقل نمایید. چرا که علاوه بر درد و عفونت باعث آسیب به سایر دندان ها نیز می گردد.
- شل یا کج شدن دندان به مرور زمان
ممکن است این درد به علت بیماری پریودنتال(بیماری لثه) باشد ، که باعث تورم و التهاب لثه و از دست رفتن بافت اطراف دندان و شل شدن آن می شود. از این رو باید جهت تشخیص علت درد به دندان پزشک و در نهایت برای درمان به متخصص پریو(لثه) مراجعه نمایید.
در این شرایط و با توجه به موقعیت دندان و اگر دندان قدامی (دندان های جلو) باشد، با استفاده از پودر استخوان و جراحی لثه سعی بر حفظ کردن و نگه داشتن دندان ها می شود و چنانچه دندان ها ی خلفی (دندان های انتهایی) دچار عارضه شده باشد ممکن است با توجه به شرایط دندان اقدام به کشیدن دندان و یا جراحی دندان نمایند.
- زخم دهان و دندان
زخم های دهان می تواند انواع و علل مختلفی داشته باشد اعم از حالت های معمول مثل آفت و تبخال که عوامل مختلفی در بروز این دسته از عارضه های دهانی دخیل میباشد. اعم از :
عوامل ژنتیکی
استرس
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
آلرژی به مواد غذایی یا استفاده از مواد غذایی آلوده
کمبود ویتامین b12 و اسید فولیک در بدن
وجود ویروس تبخال در بدن
برخی بیماری ها
چنانچه دلیل آفت دهان میکروب و یا استفاده از مواد غذایی آلوده باشد استفاده از پرتو های کم توان لیزر میتواند باعث بهبودی سریع و از بین بردن علت ایجاد آفت باشد. چنانچه علت آفت موارد دیگری باشد استفاده از لیزر جهت کاهش درد، سوزش و التهاب موثر خواهد بود.
اصولا زخم های ناحیه دهان باید طی دو هفته برطرف شود. چنانچه زخم های این ناحیه طی مدت دو هفته برطرف نشود مشخص میگردد که علت و نوع زخم درست تشخیص داده نشده است و باید علت آن مشخص و درمان لازم صورت گیرد. در این شرایط بهتر است شما به متخصص بیماری های دهان و دندان مراجعه نمایید تا علت و درمان آفت دهان مشخص گردد.
- احساس درد در تمام فک ، دهان و دندان ها
گاها ممکن است فرد احساس درد مستمر و یا به صورت بازه ای بعد از مصرف مواد غذایی داغ و سرد و یا در هنگام شب در کل فضای دهان و دندان داشته باشد ، در این صورت بیشترین احتمالی که وجود دارد :
پوسیدگی و عفونت در برخی از دندان ها
به عصب رسیدن دندان
درد دندان عقل
درد دندان درمان شده ( عصب کشی شده، روکش شده )
می باشد و با توجه به این که ماهیت درد به گونه ای می باشد که پخش شده و باعث احساس درد در اطراف محل اصلی درد می شود.
تشخیص منشا درد و دندان آسیب دیده مشکل است و این امکان وجود دارد که ظاهر دندان سالم و عاری از پوسیدگی باشد.
در نتیجه تنها با عکس گرافی و بررسی شرایط دندان ها و ریشه توسط دندان پزشک و یا متخصص می توان منشا و علت اصلی درد را مشخص و درمان لازم را انجام داد.